Sådan støtter du børnehavebørn i overgangen til skolebørn

Skal dit børnhavebarn starte i 0.klasse?

For rigtig mange børnehavebørn er børnehaven ved at slutte og noget nyt er ved at begynde. Skolen. Skal dit barn begynde i 0.klasse efter sommerferien? Hvis ja er der her gode tips til, hvordan du bedst støtter op om overgangen fra børnehave til skole. Tips til, hvordan du kan ruste dit barn til skolens krav.

Jeg holder foredraget “Bliv klar til 0. klasse” for AOF Vestegnen – tilmeld dig her.

Nogle børn starter allerede i skole-fritidsordning i maj måned og hvis det er tilfældet for dit barn er det en god ide allerede nu at lægge mærke til nogle af de ting, som er anderledes i end i børnehaven. Det er vigtigt som forældre at være opmærksom på, hvad det er for nogle nye krav der stilles til dit barn i hans eller hendes hverdag, sådan at du kan begynde at støtte op om dem hjemme.

Skolens nye krav

At starte i skole er en helt ny verden for de fleste børnehavebørn, ofte har de glædet sig i måneder op til og førsteskoledag er en blanding af frygt og spænding. Hurtigt bliver det hverdag og i den hverdag er der rigtig mange børn og voksne som forventer at dit barn er selvhjulpen, robust og god til at indgå i et fællesskab. Klassens trivsel afhænger af at også dit barn kan disse ting. Selvfølgelig er der dygtige børnehaveklasseledere til at hjælpe de tidligere børnehavebørn på vej, men de kan ikke gøre arbejdet alene og det er her du som forældre bliver vigtig for dit barns trivsel i klassen og for de andre børn trivsel også.

Hvorfor er det vigtigt at dit barn kan leve op til skolens krav? Er der ikke plads til forskellighed? Plads til dit barn? Alle spørgsmålene er gode og relevante og som forældre er det let at komme til at se sit eget barn som centrum for klassen, men er et fællesskab, hvor alle er afhængige af hinanden, det betyder selvfølgelig ikke at alle skal være ens langt fra, men det betyder at alle skal kunne de samme basale ting. Tænk en gang over, hvordan det føles ikke at kunne leve op til fællesskabets krav, på jobbet, uddannelsen, vennekredsen? Det føles bedst, hvis man kender spillets regler og kan være med på lige fod med de andre børn. Derfor er det vigtigt at du forbereder dit børnehavebarn på at skulle i skole, på andre måder end at købe skoletaske og øve bogstaver.

Selvhjulpenhed, robusthed og evnen til at indgå i fællesskaber

For at kunne følge med klassens aktiviteter og ikke have en oplevelse af at være bagud og eller uden for fællesskabet er det rigtig godt at kunne følgende:

• Sige farvel til mor og far uden at blive ked af det
  • Tage ansvar for at hænge jakke på den rigtige knage
  • Binde sine egne snørrebånd
  • Kunne modtage en besked og handle herefter
  • Kunne deltage i lege ved at følge reglerne
  • Kunne tabe med stil
  • Acceptere at lave noget man ikke selv gider
  • Finde bestemte bøger, lineal penalhus i tasken
  • Tåle at lave fejl
  • Turde prøve igen efter at noget er gået galt
  • Lege med på en leg som en anden har valgt
  • Kunne tage tøj af og på hurtigt (når der skal skiftes til idræt)
  • Kunne spise sin madpakke på ca. 15 min
  • Kende til tid. fx hvor lang tid 10 min er i forhold til en time
  • Huske regler og følge dem

Ovenstående liste er ikke en tjekliste, der er selvfølgelig en masse andet som man også skal kunne når man som nyslået skolebarn træder ind i 0. klasse. Men det er et bud på, hvad der med fordel kan arbejdes på inden skolestart eller i løbet af det første skoleår. Punkterne er inspireret af lærermøder, trivselssamtaler og samtaler lærer iblandt om, hvad der udfordrer elver i starten af deres skoletid.

Du er dit barn bedste lærer

Du er dit barns bedste lærer. Det er en af mine vigtigste pointer. Det er dig og dit verdenssyn, vaner og tanker som påvirker dit barn mest, derfor er det vigtigt, at du viser dit barn, at du synes skolen og det som den gør er fantastisk. Den bedste måde at gøre det på er ved at hjælpe dit barn leve op til det som lærerene forventer. Du kan lade din inspirere af min liste ovenfor.

Jeg har fornylig udgivet bogen “Støt dit skolebarn – en forældreguide” som giver dig gode råd til, hvordan du bedst støtter op om dit skolebarn, også hvis skolestarten ikke er gået som ønsket. Bogen kan købes her.

Har du brug for hjælp til, hvordan du bedst forbereder dit barn på en god skolestart? Eller måske har du et barn som, ikke fik den skolestart han eller hun fortjente? Jeg kan hjælpe dig, læs mere mere om hvordan jeg hjælper her.

Vil du modtage tips og tricks til at støtte dit skolebarn? Gode tilbud på kurser for dig og dit barn? Tilmeld dig God i Skolens nyhedsbrev og få præcis det.

God i Skolen