Når børn ikke trives i skolen

Er du forælder til et barn som ikke trives i skolen?

At være forælder til en barn, som ikke trives i skolen er forfærdeligt. Det føles urimeligt at skulle sende ens dejlige barn afsted til et sted, som gør ham ked af det, som nedbryder ham, og som han kommer drænet hjem fra om eftermiddagen. Her taler jeg ikke om mobning, slet ikke. Jeg taler om, når skolens krav bliver umulige at nå, når man får mere skældud end ros, når de andre forældre ser ens barn som problembarnet, eller når man mærker læreren give op.

Måske er det noget du kender? Kender til følelsen af sug i maven når en advisering  om en besked i forældreintra tikker ind, hvad nu, hvad er der nu sket.

Jeg holder foredraget “Når skolen gør ondt” for AOF Vestegnen – tilmeld dig her.

Stadig et tabu

Desværre er det at have børn, som ikke trives i skolen et tabu, det er ikke noget særlig mange forældre taler ærligt om. Jeg har mødt mange forældre i min rådgivning, som taler ærligt med mig om det som den første. Mange forældre kan føle skam over, at deres børn ikke passer ind, ikke trives, for når det ikke er mobning, hvad er det så, som gør at trivslen mangler? En diagnose? Det er meget sjældent en diagnose. Ofte er det den måde børnene går til skolen på, som gennem tiden er blevet præget af gentagne fiaskoer, der er skyld i mistrivslen, og atter ofte er det manglende automatisering af de basale færdigheder som læsning og regning. Det har jeg skrevet mere om her.

Ikke at kunne være i dialog med andre forældre eller endda skolen om ens barns mistrivsel er det som frustrere mest, har jeg erfaret. Ofte opstår der hos forældrene en frustration over at lærerene ikke gør noget, at de ikke hjælper og at de fleste tiltag falder til jorden. Det er frusterende fordi man som forælder ønsker at handle og oplever sig magtesløs i situationen.

Læreren på den anden side oplever situationen lige så frusterende, da det ofte føles som om alle ens tiltag falder til jorden, at det er svært rigtigt at handle på problemerne ovs.

En gensidig betændt situation

Det kan hurtigt gå hen og blive en betændt situation, hvor lærere og forældre ikke arbejder sammen men er gensidige frustrerede over hinaden. Og her er der kun en ting at gøre. Det er svært, jeg ved det, men der er kune en ting at gøre, og det er at tage ansvaret selv, også selv om det virker umuligt. Beslut dig for, at nu vil du begynde at gøre nogle ting anderledes, når man begynder at handle anderledes sker der også en forandring. Men den er nødt til at starte med dig, du er nemlig den eneste, der kan lave om på dig. Det kan være I skal have nogle nye rutiner hjemme, det kan være dit barn skal til at hjælpe mere med det huslige, eller at i skal igang med at træne matematik og dansk hjemme.

Mangler du inspiration til, hvordan du kommer igang med at give dit barn støtte der virker, og som ruster ham eller hende bedre til skolens udfordringer? Jeg har skrevet bogen “Støt dit skolebarn” om netop det. Den kan købes her og du kan læse et uddrag her.

De 7 skoleudfordringer

Jeg har igennem min tid som lærer og i gennem min forældrerådgivning oplevet, at der i hvertfald findes 7 meget almindelige skoleudfordringer, det er udfordringer som gør at trivsel ikke er i top. Dem kan du læse om ved at følge linket eller du kan klikke på fanen øverst på denne side. Hvis dit barn kæmper med en af udfordringerne og du har brug for hjælp til, hvordan du ænder nogle ting hjemme hos jer så der kan begynde at ske en forandring i skolen er du velkommen til at skrive til mig på maria@godiskolen.dk.

God i Skolen