Koncentration og koncentrationsbesvær

Har du et barn som sagtens kan koncentrere sig i timevis hjemme, men ikke kan koncentrere sig i skolen?

At kunne koncentrere sig nødvendigt for at gå i skole. Men hvad er koncentration egentlig? Og hvorfor er det helt normalt, at børn sagtens kan koncentrere sig hjemme, men ikke i skolen? Skoledagen er fyldt med situationer, som kræver at barnet kan koncentrere sig, kan samle sin energi og rette sit fokus mod det som læreren siger. Det gælder når der gives beskeder, laves opgaver, spises frokost, leges lege, læses historie og samarbejdes.

Man kan lidt generelt sige, at når et lille barn starter i skole forventes det, at han eller hun kan holde koncentrationen i 20 min. Det vil sige sidde stille og samle sit fokus på det som klassen er igang med. Man skal altså kunne modstå de afledninger, der naturligt kommer. Afledninger er som ordet antyder noget, som kan aflede opmærksomheden. Det kan for eksempel være tanker, følelser inde i kroppen, larm og snak fra andre elever, plakater på væggen eller det, der sker uden for vinduet.

Historien om Karl

Karl er en dreng på 8 år. Han kan ikke lide skolen, han synes den er kedelig. Hans bøger er fyldt med huller og kruseduller og nogle steder er siderne endda gået i stykker, fordi han har prikket blyanten igennem dem. Han har svært ved at sidde og nyde at læse i sin frilæsningsbog om aftenen. Hans mor er bekymret. Hun har kontaktet Karls lærer, som siger, at Karl har meget svært ved at koncentrere sig i timerne. Han dagdrømmer, skal tisse ofte, får ikke lavet det de andre laver og har svært ved at sidde stille under højtlæsningen. Han har problemer med sin koncentration, siger læreren. Det kan Karls mor ikke forstå. Det er slet ikke det billede Mor har af Karl. Hun kan sagtens se, at han ikke er særligt interesseret i det faglige, men koncentrationen den fejler ikke noget. Karl kan sidde i timer og bygge med LEGO, samle de mest fantastiske fantasifulde LEGO mænd, og så elsker Karl at tegne og laver ofte flotte sørøverskibe, som han gør sig meget umage med. Karl kan sagtens koncentrere sig, det ved Mor, problemet med dårlig koncentration er kun i skolen. Der må gå noget galt derovre.

Få hjælp til koncentrationen! Kontakt Maria her.

Problemet er koncentrationen

At kunne koncentrere sig handler ikke kun om at kunne lave noget man selv har valgt og synes er sjovt, men snarere om det modsatte. Det handler om at kunne blive ved med at holde fokus i en situation, hvor man laver noget man ikke selv har valgt. Man kan sige det sådan, at når børn som Karl kan sidde flere timer fordybede i en selvvalgt aktivitet eller i et spil på en tablet, så er de nået til koncentrationsniveau 1, og det er rigtig godt. Men den slags koncentration, der er brug for i skolen, er en anden. Den er karakteriseret ved følgende:

1. Der er uro eller larm.
  2. Der sker flere ting i rummet på samme tid.
  3. Der er flere mennesker.
  4. Der stilles krav om at være koncentreret i længere tid.
  5. Det er ikke særligt motiverende eller sjovt.
  6. Der er ventetid.
  7. Det er ikke barnet der har valgt aktiviteten.

Har dit barn koncentrationsbesvær, så kan jeg hjælpe

Koncentration er mere kompliceret end at kunne fordybe sig i en selvvalgt opgave. Når et barn oplever koncentrationsbesvær i skolen, skyldes det ofte, at barnet ikke kan koncentrere sig under de 7 forhold beskrevet ovenover. Heldigvis kan koncentration trænes. Bare fordi et barn har svært ved koncentration nu, behøver han eller hun ikke blive ved med det. Det kan trænes.

I min rådgivning hjælper jeg forældre til børn, som har koncentrationsbesvær. Jeg hjælper med at skabe rammer så koncentration kan trænes, jeg hjælper med at skabe situationer, som træner koncentrationen, og så hjælper jeg forældrene med at se, hvordan man i hverdagen med små ændringer kan begynde at træne børns evne til at fastholde koncentrationen på noget, som de ikke synes er så motiverende eller sjovt.

Jeg holder foredraget “Når skolen gør ondt” for AOF Vestegnen – tilmeld dig her.

Køb min bog “STØT DIT SKOLEBARN”

Jeg har også skrevet bogen “STØT DIT SKOLEBARN – en forældreguide”, som indeholder trin for trin vejledninger, ideer og viden om, hvordan man hjælper sit skolebarn til at blive bedre til at holde koncentrationen. Den kan bestilles her.

Har dit barn svært ved at koncentrere sig? Kontakt mig lige her.

Vil du vide mere om, hvordan man ruster sit barn til skolen? Så har jeg skrevet om det her og her.

God i Skolen