Vedholdenhed er så vigtigt for dit barn.

Vedholdenhed er med til at gøre det nemt at gå i skole

Skal skolen være nemmere for dit barn? Vil du gerne have, at dit barn oplever flere succer i klassen? Så læs med her, hvor jeg forklarer, hvorfor i skal have særligt fokus på vedholdenhed hjemme.

Vedholdenhed er at kunne blive ved, at kunne lave det færdigt, som man er gået igang med. At være vedholdende betyder, at man laver opgaven færdig selv om den er svær eller kedelig eller slet ikke det man havde lyst til.  Det betyder for dit barn, at han eller hun kan lave den opgave læreren kommer med færdig, og få det ud af opgaven, som er meningen. Og det er det vigtigste i skolen. At lære så meget som muligt.

Jeg kan hjælpe dig styrke vedholdenhed hos dit barn. Læs mere om hvad jeg tilbyder her.

Når en elev bare stopper med at arbejde skyldes det vedholdenhed

De elever, som ikke har lært at være vedholdende har det ofte rigtig svært i timerne. De synes ofte, timerne er kedelige, eller at de ikke rigtig lærer noget i timerne. Og hvor ved jeg så det fra? Jeg ved det fordi, jeg har set det. Jeg har set, hvordan nogle elever simpelthen stopper, når de synes en opgave er kedelig eller svær eller ny eller ikke lige det, de havde lyst til. Så stopper de. De stopper med at arbejde og finder på alt muligt for ikke at komme igang igen. Resultatet er, at de ikke får lavet opgaven. De får ikke lært det, som var meningen med timen, simpelthen fordi de har svært ved at være vedholdende. Og det er synd.

At kunne knokle og at kunne blive ved er det samme som vedholdenhed. At kunne knokle med noget, er slet ikke en dårlig egenskab, men ikke desto mindre er det en meget overset egenskab. At tale om, at børn skal kunne knokle er ikke velanset. Alligevel vil jeg våge at påstå, at det er rigtig vigtigt at de kan. Og det er endnu vigtigere at du holder fast i at dit barn skal.

Heldigvis kan det trænes hjemme

Hvis det er svært for dit barn at knokle eller være vedholdende i skolen, kan du heldigvis gøre rigtig meget hjemme. Det er hjemme hos dig, de gode vaner starter. De gode vaner som kan følge med i skolen og gøre skolen lettere for dit barn. Vedholdenhed er så vigtigt, så det er bare med at komme igang hjemme.

Og hvordan styrker man så sit barn i vedholdenhed? Det gør man ved selv at være vedholdende, være vedholdende med det man gerne vil have dem til. Det handler grundlæggende som jeg også skrev i starten af indlægget om at forvente at de laver en opgave færdig, også selv om de begynder at græde, eller skælde ud eller nægte eller noget andet. Din opgave som forældre er bare at blive ved med at holde fast. Blive ved at kræve at dit barn gør opgaven færdig.

(For nogle børn er det helt umuligt, derfor tilbyder jeg personlig vejledning – lærervejledning, det kan du læse mere om her. )

Men i skal starte et sted. Det er vigtigt at starte et sted som passer til dit barn. En god ide er at vælge nogle huslige pligter som, du mener dit barn kan klare, og så bede ham eller hende gøre det. Forvent, at dit barn gør opgaven færdig og bliv som sagt ved med at holde fast selv om det bliver svært. Når opgaven er klaret, er det vigtigt at tale med dit barn om, hvor sejt det var at han eller hun kom igennem og blev ved.

Vedholdenhed er noget, der skal trænes, derfor er det vigtigt, at du flere gange om ugen og rigtig gerne dagligt giver dit barn nogle opgaver som skal løses.

Huslige opgaver, som kan være med til at træne vedholdenhed, kan blandt andet være:

• Lægge vasketøj sammen og på plads
  • Tælle penge i en sparegris
  • Rengøring, vaskeguld, støvsuge, tørre støv af og så videre
  • Tegne en tegning af noget bestemt eller male et billede færdigt i en malebog
  • Lave mad, fx skære grønsager
  • Tømme opvaskemaskine
  • lave et puslespil helt færdigt
  • Skrive en hel A4 sides tekst, det kan fx være dagbog eller en historie eller noget andet

Har du brug for hjælp, så tilbyder jeg vejledning.

Bare bliv ved det betaler sig

Det tager tid at blive vedholdende, men det kan sagtens lykkedes. Som tiden går skal du gøre opgaverne sværere og sværere og forklare mindre og mindre. Det er meningen, at dit barn ind i mellem skal opleve at en opgave er så svær, at det næsten er umuligt og blive sur og frustreret. Det er nemlig her vi rykker os og lærer nyt. Oplevelsen af at have klaret noget, som først synes umuligt er noget dit barn vil tage med sig.

Jeg har en video på vej, som handler om, hvordan man får sit barn igang med at træne vedholdenhed. Den kommer i løbet af ugen. I mellemtiden kan du se mine andre videroer her.

Jeg håber du kommer igang med at presse dit barn hjemme, og oplever hvor godt det er for dit barn, at han eller hun lærer at knokle med noget.

Har du spørgsmål, eller vil du bare gerne vende situationen om dit barn med mig, så send mig en besked og jeg vender tilbage. Det er ganske gratis.